Τα παραδοσιακά φαγητά της φτώχειας και της πείνας της δεκαετίας 1940-1960

Ποτο κυδωνι
25 Ιανουαρίου 2017
Κουρκουτι με κεφτεδακια
25 Ιανουαρίου 2017

Τα παραδοσιακά φαγητά της φτώχειας και της πείνας της δεκαετίας 1940-1960 όπως τα διηγείται η συγχωριανή μας ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ Χ. ΣΙΑΚΑΒΕΛΛΑ

ΖΟΥΜΑΤΟΥΡΑ ΜΕ ΜΠΟΜΠΟΤΑ

Σε νερό που έβραζε έριχναν λάδι και αλάτι και το άφηναν να βράσει ξανά!

Μετά έριχναν μέσα μπομπότα ( αν είχαν) και το έτρωγαν.

ΜΠΟΜΠΟΤΑ Η ΧΑΜΟΚΟΥΚΙ
(το ψωμί της κατοχής –ψημένο στη θράκα)

Ζύμωναν αλεύρι από καλαμπόκι (καλαμποκάλευρο)με καυτό νερό κι αλάτι, ώσπου να γίνει ζυμάρι και το έψηναν.

Τρόπος ψησίματος : Καθάριζαν την γωνιά του τζακιού και το έβαζαν στο δάπεδο να ψηθεί.

Για να κάνει πέτσα (κρούστα) έκαιγαν μια εφημερίδα πάνω από το ψωμί.

Μετά φύσαγαν την στάχτη που άφηνε η εφημερίδα και το έβαζαν στη θράκα.

ΤΡΙΦΤΑΔΙΑ Η ΜΠΙΡΜΠΙΛΟΝΙΑ

Ανακάτευαν αλεύρι και νερό κι όταν γινόταν σαν ζυμάρι τα έτριβαν με τα χέρια σε μεγάλα κομμάτια ( γι’ αυτό και η ονομασία).

Έβραζαν νερό με λάδι και τα έριχναν μέσα ώσπου να βράσουν

Τρώγονταν με τυρί (αν είχαν).

Ένα είδος τραχανά σε μεγαλύτερα κομμάτια.

Pin It on Pinterest

Share This