Παρουσιαση του τομου για Βαλκανικους Δ.Τ. – Δελτιο Τυπου Απο Πανευρυτανικη Ενωση

Πρόσκληση Πανευρυτανικής Ένωσης – Η Συμμετοχή των Ευρυτάνων στους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-13
5 Μαρτίου 2017
Κυκλοφόρησε η εφημερίδα Εύρυτος Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2017
15 Μαρτίου 2017

ΠΑΝΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ 17 – 10552 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.: 2103240001 – 6977366813
ΕΠΑΙΝΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
www.panevrytaniki.gr

Αθήνα, 12 Μαρτίου 2017

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ Ο ΤΟΜΟΣ «Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΥΡΥΤΑΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ»

Οι Ευρυτάνες της Αθήνας τίμησαν τους προγόνους μας Βαλκανιομάχους

Η ιστορική Αίθουσα Συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής των Ελλήνων φιλοξένησε και πάλι στα έδρανά της την Κυριακή 12 Μαρτίου 2017, εκατοντάδες Ευρυτάνες, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν σε σχετικό κάλεσμα για την παρουσίαση του μνημειώδους τόμου «Η Συμμετοχή των Ευρυτάνων στους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913», που εκδόθηκε πρόσφατα από την Πανευρυτανική Ένωση. Πρόκειται για τον τόμο που περιλαμβάνει τα πρακτικά του επετειακού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στις 27 και 28 Ιουλίου 2013 στη Δημοτική Ενότητα Προυσού και συγκεκριμένα στον Προυσό, Καστανιά και Τόρνο, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό (100) χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης του Βουκουρεστίου (28-7-1913).

Το Πρόγραμμα ξεκίνησε με την καθιερωμένη προσφώνηση από τον Καθηγητή κ. Κλεομένη Κουτσούκη, συντονιστή της εκδήλωσης, και με χαιρετισμό του Προέδρου της Πανευρυτανικής Ένωσης κ. Αθανασίου Δ. Σταμάτη. Ακολούθως ο λόγος δόθηκε στους εισηγητές κ. Αθανάσιο Νικολοδήμο, Αντιστράτηγο ε.α. κ. Καίτη Αρώνη – Τσίχλη, Ομότιμη Καθηγήτρια Νεότερης Ιστορίας; Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών και κ. Γιάννη Σακκά, Καθηγητή της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας της Μεσογείου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Οι εισηγήσεις και των τριών (3) παραπάνω ομιλητών ήταν άρτιες και λίαν εμπεριστατωμένες. Οι ακροατές μεταφέρθηκαν στο κλίμα της εποχής, αφενός, και, αφετέρου, στο πνεύμα των ηρώων – μαχητών προγόνων μας, οι οποίοι έγραψαν χρυσές σελίδες στη νεότερη ιστορία της Πατρίδας μας.

Σημειώνεται ότι μετά από κάθε εισήγηση ο Ευρυτάνας ηθοποιός, από τη Γρανίτσα, κ. Δημήτρης Κωνσταντίνου, απόγονος του αείμνηστου Στρατηγού Ιωάννη Κωνσταντίνου, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στους ένδοξους εκείνους Πολέμους του 1912-13, απάγγειλε, με υπέροχο τρόπο, ποιήματα επίκαιρα των Βαλκανικών Πολέμων καταχειροκροτούμενος. Σημειώνεται ότι οι απαγγελίες αυτές ήταν εκτός του αρχικού προγράμματος και προστέθηκαν σε αντικατάσταση των τραγουδιών που θα απέδιδε ο Ευρυτάνας πρωτοψάλτης και τραγουδιστής κ. Χρήστος Σερέτης.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο επιμελητής της έκδοσης κ. Κώστας Αντ. Παπαδόπουλος, ο οποίος αφού αναφέρθηκε εν ολίγοις στο ιστορικό της πραγματοποίησης του Συνεδρίου, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«… Η ιδέα της πραγματοποίησης του επετειακού επιστημονικού αυτού συνεδρίου ανήκει στην Πανευρυτανική Ένωση, η υλοποίηση όμως στηρίχθηκε στην αγαστή και θαυμαστή συνεργασία με το ΕΥ.Κ.Ε.Σ.Ε., διά του Προέδρου του Καθηγητή κ. Κλεομένη Κουτσούκη, τους εκπροσώπους των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων του Προυσού, της Καστανιάς και του Τόρνου , της τοπικής κοινωνίας , αλλά και της Ιεράς Μονής της Παναγίας της Προυσιώτισσας, όπου η φιλοξενία απάντων των Συνέδρων υπήρξε ανιδιοτελής και αβραμιαία ….

Οι προσδοκίες μας για την επιτυχή έκβαση και του Συνεδρίου στηρίχθηκαν ακόμα και επιβεβαιώθηκαν με τη συμμετοχή των δεκάδων Ευρυτάνων και φιλευρυτάνων εισηγητών, οι οποίοι με την μακροχρόνια συνεργασία μας και την συμμετοχή τους στα λίαν – κατά κοινή ομολογία – επιτυχή και έγκαρπα Συνέδριά μας και στις επιστημονικές ημερίδες μας ανά την Ευρυτανία ,έχουν τεράστια εισφορά στον επιστημονικό αμητό του τόπου μας. Οι εκδοθέντες δεκάδες τόμοι κατά την τελευταία 10ετία αποδεικνύουν του λόγου το αληθές…. Οι ευχαριστίες μας προς όλους τους παραπάνω είναι και ειλικρινείς και ανυπόκριτες… Πολλοί εκ των εισηγητών είναι παρόντες. Aνάμεσα σ’ αυτούς θα μου επιτρέψετε να αναφέρω την παρουσία της κ. Μαρίας Παναγιωτοπούλου – Μποτονάκη, Δ/ντριας των ΓΑΚ ν. Ευρυτανίας, η οποία ερχόμενη από το Καρπενήσι χθες βράδυ μας έφερε ένα ακόμα δώρο: Αρχειακό υλικό αναφερόμενο σε Ευρυτάνες Βαλκανιομάχου, κυρίως από το αρχείο του ιστορικού φωτογρά φουυ του Καρπενησίου Καλατζή Όμως, υπάρχουν και δύο εκ των εισηγητών που έφυγαν για πάντα από κοντά μας, οι ψυχές όμως υπερίπτανται ανάμεσά μας. Πρόκειται για τους αείμνηστους Γεώργιο Τσιτούρη και Ηλία Λιάσκο. Άρχοντες στην κυριολεξία και οι δυο τους… Ο Ηλίας μάλιστα – εκτός από την εμπεριστατωμένη εισήγησή του που μας άφησε, ήταν και ένας από τους βασικότερους συντελεστές της επιτυχίας του Συνεδρίου αυτού. Μαζί ξενυχτίσαμε, μαζί συνταξιδέψαμε στην περιοχή Προυσού επανειλημμένα για την προετοιμασία του Συνεδρίου, μαζί συγκεντρώσαμε τις εισηγήσεις … Δεν πρόλαβε όμως να γευθεί κι αυτός τη χαρά και την ικανοποίηση από την έκδοση αυτή. Κι αυτό, γιατί η οικονομική κρίση που μαστίζει τη Χώρα μας κατά την τελευταία επταετία, μας πήγε πίσω στο χρόνο.

Η Ένωσή μας, με τις συνδρομές των μελών της ήταν αδύνατο να προβεί στην έκδοση αυτή. Όμως η Παναγία μας η Προυσιώτισσα, η Παναγιά της Ρούμελης, που ως πρόμαχος «προϊσταται απάσης της Ελλάδος», μας έστειλε «ως επί γης αγγέλους». αρωγούς και ευεργέτες μας τον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο και τη σύζυγό του κ. Μαρίνα, το γένος Ευστάθιου Μπαρτσιώκα, εξ Άμπλιανης ορμώμενης, και οι οποίοι, με την γενναιοδωρία και τον πατριωτισμό που τους διακρίνει ανταποκρίθηκαν άμεσα σε σχετικό αίτημά μας και ανέλαβαν την έκδοση του παρόντος τόμου, την έκδοση των πρακτικών Ημερίδας σχετικής με τον Κύριλλο Καστανοφύλλη , καθώς και την έκδοση των 4 τευχών του περιοδικού μας «ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ», που αντίτυπά τους υπάρχουν στην είσοδο της αίθουσας αυτής.

Για τη μεγάλη τους αυτή χορηγία οι Αθανάσιος και Μαρίνα Μαρτίνου ανακηρύχθηκαν ως ευεργέτες της Ένωσής μας, σύμφωνα με το άρθρο 28, παρ. 1 του ισχύοντος Καταστατικού. Σήμερα λόγω απουσίας τους στο εξωτερικό δεν είναι παρόντες. Θα τους αποδοθούν όμως οι δέουσες τιμές σε άλλη εκδήλωση της Ένωσής μας. Όμως, εδώ, θα πρέπει να αναφέρω ότι μας τιμά με την παρουσία του ο συγγενής εξ αίματος της κ. Μαρίνας Μπαρτσιώκα- Μαρτίνου, ο φιλίστορας και διακεκριμένος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρήστος Μπαρτσόκας, ο οποίος και μας βοήθησε τα μέγιστα για τη χορηγία αυτή. Του εκφράζουμε και δημόσια – αν και σίγουρα προσκρούομε στην μετριοφροσύνη του – τις ευγνώμονες ευχαριστίες μας…»

Στη συνέχεια ο κ. Κ. Α. Παπαδόπουλος τόνισε πως το σημαντικό έργο της Πανευρυητανικής Ένωσης κατά την τελευταία 10ετία στηρίχθηκε και στηρίζεται, παρά την οικονομική κρίση, σε συμπατριώτες μας , που το βλέπουν, το εκτιμούν και το ενισχύουν οικονομικά. Έτσι, στη συνέχεια άλλων ευεργετών, που τιμήθηκαν κατά το παρελθόν, κατά την τελευταία τριετία εκτός του ζεύγους Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου, που προαναφέραμε, ανακηρύχθηκαν ως ευεργέτες και η κ. Ελένη Πουρνάρα – Καρκαζή και ο διακεκριμένος Καθηγητής γιατρός κ. Νίκος Δημ. Πουρνάρας. «για την μόνιμη, σταθερή και αφειδώλευτη ηθική και υλική συμβολή τους στην επίτευξη των στόχων και δραστηριοτήτων της Ένωσής μας αλλά και για την τεράστια συμβολή τους στα πολιτιστικά δρώμενα της γενέθλιας γης μας, όπως αναλυτικά αναφέρεται στο εισηγητικό μέρος της απόφασης του Δ.Σ. (χορηγίες έκδοσης βιβλίων, Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Μεγάλου Χωριού, χορηγίες πραγματοποίησης εκδηλώσεων στην ιστορική αίθουσα της ΕΣΗΕΑ κ.ά.)

Η Ένωσή μας ε κ φ ρ ά ζ ο ν τ α ς τις ολόθερμες και ευγνώμονες ευχαριστίες του, καθώς και τις ολόψυχες ευχές του για υγεία και μακροημέρευση, αμφοτέρων, τους απονέμει σήμερα σχετική τιμητική πλακέτα. Για την επίδοση προσκαλεί για την επίδοση τον Πρόεδρο της Πανευρυτανικής Ένωσης κ. Αθανάσιο Σταμάτη και τον Πρόεδρο του ΕΥ.Κ.Ε.Σ.Ε. κ. Κλεομένη Κουτσούκη.

Εκ μέρους των τιμηθέντων ευεργετών η κ. Ελένη Πουρνάρα – Καρκαζή, λίαν συγκινημένη, ευχαρίστησε από του βήματος την Πανευρυτανική Ένωση για την απονομή της τιμής αυτής και ευχήθηκε συνέχιση του πολύπλευρου και πολύτιμου έργου της για το καλό του τόπου μας.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η οθόνη έδειχνε σκηνές από τις εργασίες του Συνεδρίου σε Προυσό, Τόρνο και Καστανιά.

Τέλος, όπως προαναφέρθηκε το ακροατήριο ήταν και πολυπληθές και ποιοτικό. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι: Αιδεσιμολογιότατος πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Σκόνδρας, ο Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου κ. Παν. Νικολοδήμος, ο Πρόεδρος Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων κ. Καραμέτος, οι π. Βουλευτές κ.κ. Θωμάς Κώτσιας και Κώστας Παπαλέξης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Λάμπρος Τσιτσάνης, οι Πανεπιστημιακοί Καθηγητές κ .κ. Γ. Γιαννίτσαρης, Χρ. Μπαρτσόκας,, Κέλλυ Μπουρδάρα (τ. Υπουργός – Βουλευτής), Ηλίας Ντζιώρας, Ν. Πουρνάρας, ο Πτέραρχος κ. Ιωάννης Τσίρκας, οι Στρατηγοί κ.κ. Νίκος Κολόμβας, Δ. Λακαφώτης, Δ. Μανθόπουλος, Ηλίας Σιακαβέλλας, Δ. Σπυρίδων, ο υποστράτηγος ε.α. κ. Ν. Παραλίκας, ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών κ.κ. Ελευθέριος Τζόκας και Τάκης Παπαδημητρίου, αντίστοιχα, ο επίτ. Γεν. Δ/ντής του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Ν. Ζωρογιαννίδης, εκπρόσωποι Συλλόγων κ.ά.

Εκτός από το Θανάση Σταμάτη και τον Κώστα Παπαδόπουλο, που είναι στο διοικητικό συμβούλιο της Πανευρυτανικής ΄Ενωσης, παρευρέθηκαν η πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Δομνίστας Ευαγγελία Νταλιάνη και Θανασης Παναγοδήμος.

Ακόμα τίμησαν με την παρουσία τους την παρουσίαση, η Παναγιώτα Παπαδοπούλου, ο Σωτήρης και η Μαρία Σώκου, ο Νίκος Παπαζαχαρίας, ο Ανδρέας Νταλιάνης, Πτέραρχος Γιάννης Τσίρκας και ο Στρατηγός Ηλίας Σιακαβέλας (Λευκάδα).

Το βιβλίο περιλαμβάνει συγκλονιστικές ιστορίες Βαλκανιομάχων Δομνιστιάνων,όπως του Γεωργίου Σύρρου και του Νικολάου Γιολδάση.

Pin It on Pinterest