Οι παπάδες στο χωριό μας

Από τα στοιχεία που είχαμε στην διάθεσή μας, παππάδες που διετέλεσαν ή κατάγονταν από το χωριό μας είναι οι:

1. Παπα-Γιάννης

Γιός του Παπα-Γιώργη.Ηταν παπάς το έτος 1738 στη Δομνίστα.Το όνομά του ήταν γραμμένο στην επιγραφή του διαβάστηκε στα βημόθυρα.

2. Παπαγιάννης Φαρμάκης

Ανήκει στην ιερατική οικογένεια των Φαρμάκηδων , η οποία για πολλές γενιές έδωσε στο χωριό μας ιερείς.
Το 1824 ήταν ιερέας, και όπως δημοσιεύτηκε στο φύλλο στις 27 Ιουλίου 1904 στην εφημερίδα « Αστραπή ». Ο Καραϊσκάκης καταδιωκόμενος και ασθενής φιλοξενήθηκε από τους φίλους Γιολδασαίους. Ο Καραϊσκάκης τον κάλεσε να προσευχηθεί για την ανάρρωσή του. Όταν τον είδε να μπαίνει του είπε « Παρακάλει, παπά μου, το Θεό να γένω καλά για το Γένος ».
Ο παπαγιάννης Φαρμάκης ήταν αρκετά μορφωμένος και ευσεβής.

3. Παπαζαχαρίας

Καταγόταν από τα Κουμαρισιά της Κοινότητας Μεσοκώμης. Ονομαζόταν Δημητρογιάννης και ήρθε και εγκαταστάθηκε στη Δομνίστα. Το σπίτι του ήταν δίπλα στην Καρετσόβρυση, εκεί που είναι σήμερα τα σπίτια των Γριβαίων.
Ήταν συλλειτουργός με τον αείμνηστο Παπαγιάννη Φαρμάκη. Μετά την χειροτονία του , πήρε το επώνυμο Παπαζαχαρίας.

4.Παπαδημήτρης Παπαδημητρίου

Γεννήθηκε στο χωριό μας το 1840 και πέθανε το 1924. Ενορία του ήταν η Πραϊλα, τα Αμπελάκια και το Φαντίνο. Υπήρχε συλλειτουργός για δεκαετίες με το Παπαστέφανο Φαρμάκη.
Κύριο χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς του ήταν η καλοσύνη του , η απλότητά του και η αφιλοκέρδειά του.
Μοίραζε τα υπάρχοντά του στους χωριανούς του.

5. Παπαστέφανος Φαρμάκης

Ήταν ανηψιός του Παπαγιάννη Φαρμάκη, γραμματοδιδάσκαλος και παπάς. Πρωτολειτούργησε στα Ψιανά. Μετά ήρθε στη Δομνίστα , μέχρι που χειροτονήθηκε ιερέας, ο γιος του παπά Νώντας Φαρμάκης. Η ενορία που ήταν του Μαρίνου και η Μπερζανή. Ήταν απλός και γεμάτος καλοσύνη.
Το σπίτι του ήταν «ανοικτό» σ’ όλους.

6. Παπακώστας Παπαδημητρίου

Γεννήθηκε στη Δομνίστα το 1870 και πέθανε το 1935. Μετά το δημοτικό , πήγε στο ελληνικό σχολείο (σχολαρχείο)και πήρε απολυτήριο.
Ο Παπακώστας και η σύζυγός του αποτελούσαν πρότυπο συζύγων. Η ενορία του ήταν η κοινότητα Στάβλων. Εκτελούσε τα καθήκοντά του με πίστη και ευσέβεια.
Ήταν και γραμματέας της Κοινότητας Δομνίστας και εκτελούσε το έργο του αφιλοκερδώς.
Ήταν παράδειγμα , συζύγου, γονέα, χριστιανού, αλλά και ανθρώπου.

7. Παπανώντας Φαρμάκης

Ήταν γιος του Παπαστέφανου Φαρμάκη. Γεννήθηκε το 1886 και πέθανε το 1957.
Σπούδασε και υπηρέτησε σαν δάσκαλος στους Στάβλους , στα Ψιανά, στα Σέλισα (Καστανούλα ), Παλούκοβα, Ροσκά και Δομνίστα. Πήρε μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους. Έγινε ιερέας το 1924 στη Ναύπακτο, και τοποθετήθηκε στη Δομνίστα, στη θέση του πατέρα του Παπαστέφανου Φαρμάκη όμως του παραχώρησε τη θέση του και ο ίδιος πήγε στην Ανιάδα.
Υπήρξε παπάς και δάσκαλος στη Δομνίστα. Είχε μελωδική φωνή και πολλοί έμαθαν την ψαλτική από εκείνον.
Υπήρξε αντιστασιακός, φυλακίστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά με παρέμβαση του πολιτικού Αλεξανδρόπουλου αποφυλακίστηκε.

8. Παπαστέφανος Φαρμάκης

Γιός του Παπανώντα Φαρμάκη. Γεννήθηκε στη Δομνίστα το 1915. Έγινε ιερέας το 1948 στο Συγκρέλλο μέχρι το 1957 και μετά ήρθε προσωρινά στη Δομνίστα. Μετά πήγε στους Στάβλους ακόμα υπηρέτησε στην Καλλιθέα Σπερχειάδας και στο Καστρί Φθιώτιδας.

9. Παπαντώνης Παπαδόπουλος

Γεννήθηκε στη Δομνίστα το 1907. Τελείωσε το δημοτικό στη Δομνίστα και στο Σχολαρχείο Καρπενησίου. Στην Α΄ τάξη του τότε Γυμνασίου πήρε μεταγραφή για το 5 / τάξιο Ιεροδιδασκαλείο Λαμίας ( 7 / τάξιο ) το 1957.
Χειροτονήθηκε το 1936 ιερέας και τοποθετήθηκε στους Στάβλους. Διετέλεσε και γραμματέας της Δομνίστας και της κοινότητας Στάβλων. Ακόμα για πολλές δεκαετίες μέχρι το 1983 ήταν ο Ληξίαρχος της Δομνίστας , υπεύθυνος του κοινοτικού Ταχυδρομείου, ανταποκριτής του Ο.Τ.Ε., προϊστάμενος κοινοτικού Πρακτορείου και ανταποκριτής του Ο.Γ.Α.
Κατά την διάρκεια της θητείας του συνεργάστηκε αρμονικά με τις διάφορες κοινοτικές αρχές/ Συνταξιοδοτήθηκε το 1983, ύστερα από 47 έτη υπηρεσίας, αλλά συνέχισε να λειτουργεί και στα διπλανά χωριά και τελευταία στο εκκλησάκι του Λαϊκού Νοσοκομείου . πέθανε στις 15 Μαϊου 1986.

10. Παπαηλίας Βάρρας

Γεννήθηκε στη Δομνίστα το 1923. Από μικρή ηλικία εκκλησιαζόταν τακτικά και έψελνε στο δεξιό ψαλτήρι με τον μπαρμπα- Γιάννη Συροθανάση.
Χειροτονήθηκε διάκονος και ιερέας στις αρχές Ιανουαρίου το 1982. Τοποθετήθηκε στους Στάβλους και τον Οκτώβριο του 1985, ήρθε στη Δομνίστα , ύστερα από εισήγηση όλων των χωριανών του.
Λειτουργούσε σε όλα τα διπλανά χωριά, λόγω ελλείψεως ιερέων.

Pin It on Pinterest

Share This