Μονοπάτια – Διαδρομές

Οι άνθρωποι που λατρεύουν τη φύση και την πεζοπορία, μπορούν να περπατήσουν, τόσο σε διεθνή, όσο και στα τοπικά παλιά μονοπάτια της κλεφτουριάς και των καπεταναίων, που οδηγούν σε μοναδικές πανέμορφες τοποθεσίες, μέσα από δάση γεμάτα ψιλόκορφα έλατα. Η διέλευση του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4,το οποίο ξεκινά από τα Πυρηναία, διασχίζει τις Άλπεις και περνάει από την Ελλάδα, μέσα από την οροσειρά της Πίνδου και καταλήγει στην Πελοπόννησο. Το μονοπάτι Ε4 περνάει από τον Νομό Ευρυτανίας, διασχίζει την Δομνίστα, μέσα από την επαρχιακή οδό Δομνίστα – Ψηλός Σταυρός.

Τα μονοπάτια, που υπάρχουν στη Δομνίστα, Στάβλοι και Κρίκελλο είναι :

  • Δομνίστα: ξεκινά από τον ξύλινο ξενώνα Υληέσσα – ανεβαίνει στην Κρύα Βρύση – φτάνει στο Δενδρούλι (υψόμετρο) και καταλήγει δεξιά στο εκκλησάκι Αγία Τριάδα (που έχτισε ο Παπαδημητρίου Γεώργιος, πατέρας του παπα-Νίκου) – και επιστροφή κυκλικά στην Υληέσσα.
  • Στάβλοι: ξεκινά από την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής των Στάβλων συνεχίζει στην θέση Σταυρό κατεβαίνει στην θέση Κόκκαλα και επιστροφή στην Αγία Παρασκευή.
  • Κρίκελλο: ο γύρος του Κρίκελλου

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΖΟΠΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΟΜΝΙΣΤΑΣ

  1. Δομνίστα – Σιδερεϊκα- Αι Γιώργης περίπου 3χλμ
  2. Δομνίστα – Κρι – Νεροπλάτανος-Κριθάρια – Σκλήθρο- Νησί – Κρύα Βρύση 6χλμ
  3. Λόφος Προφήτη Ηλία 500 μ. από την πλατεία
  4. Πλατεία – Καρτσακλεϊκα – Παπαδόβρυση – Παπαραχούλα – Σταματόβρυση – Γουπιόρεμα – ΤσιρκεΪκα – Τσιρκόβρυση

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΤΡΕΙΣ ΤΩΝ 4 Χ 4

  1. Γέφυρα Κρικελοπόταμου – Μπερζιανή – Σκοπιά
  2. Καστανούλα – Ροσκά – Πανταβρέχει – Στουρνάρα – Καλιακούδα – Μ.χωριό
  3. Δομνίστα – Κρι – Κριθάρια – Σκλήθρο- Νησί – Ζαχαράτα – Ριζόβραχος – Δενδρούλι
  4. Δομνίστα – Μεσοκώμη – Άννινος – Κόνισκα

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΡΑΧΗ ΤΥΜΦΡΗΣΤΟΥ –ΚΡΙΚΕΛΛΟ-ΔΟΜΝΙΣΤΑ
ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΠΡΟΣ ΣΤΑΒΛΟΥΣ – ΑΜΠΛΙΑΝΗ

Μπαίνοντας από τη Ράχη Τυμφρηστού, στα μισά περίπου της διαδρομής προς Κρίκελλο, θα συναντήσουμε (κάνοντας μια παράκαμψη) την ιστορική θέση Κοκκάλια. Εκεί υπάρχει ένα μνημείο, σε ανάμνηση της ιστορικής μάχης, που έγινε το 279 π.χ. από τους ενωμένους Ευρυτάνες και Αιτωλούς, που νίκησαν τους Γαλάτες του Βρέννου.

Η τοποθεσία, πήρε το όνομά της, από τα πολλά κόκκαλα, που έβρισκαν οι αγρότες, μέχρι πριν λίγα χρόνια στην περιοχή. Η διαδρομή προς το Κρίκελλο είναι μαγευτική. Δεξιά κ αριστερά υψώνονται πανύψηλα έλατα. Ο Ευρυτάνας ποιητής Ζαχαρίας Παπαντωνίου έγραψε την συμφωνία των Βουνών, περιγράφοντας αυτά τα πανέμορφα τοπία, που ξεπροβάλλουν καθώς προχωράμε μέσα στο απέραντο πράσινο.

Παντού υπάρχουν μονοπάτια, της κλεφτουριάς και των Καπεταναίων, που οδηγούν σε μοναδικές τοποθεσίες, κάτω από τον ίσκιο των αιωνόβιων ελάτων, την ομορφιά των πράσινων πουρναριών, των σπάνιων αρωματικών φυτών και τα τεράστια πλατάνια που λούζονται στον πανέμορφο Κρικελλοπόταμο.

Μετά το Κρίκελλο, στο δρόμο προς τη Δομνίστα, συναντάμε μια διασταύρωση αριστερά, που οδηγεί στο χωριό Στάβλους, όπου σύμφωνα με την παράδοση, βρίσκονταν οι στάβλοι των ανακτόρων της Βυζαντινής αυτοκράτειρας Δομινίκης, που ήταν σύζυγος του Ουαλέντου.

Μια άλλη όμως παράδοση όμως, αναφέρει, ότι οι στάβλοι ανήκαν στον Εύρυτο, που ήταν αρχαίος βασιλιάς της Ευρυτανίας και είχε την πρωτεύουσά του, στη θρυλική Οιχαλία.

Στην περιοχή, κάτω από το εκκλησάκι της Παναγίας (Παλιοκλήσι), βρίσκεται η ανεξερεύνητη αρχαιολογική περιοχή Φάντο ή Φαντίνος.

Αμέσως μετά τους Στάβλους, συναντάμε το χωριό Άμπλιανη, που ήταν ξακουστό για την παραγωγή του, σε υφαντά κλινοσκεπάσματα και την ιδιαίτερη φορεσιά των γυναικών του. Μάλιστα έλεγαν οι παλιοί ότι επειδή είχαν άφθονο προβατίσιο μαλλί, οι άνδρες δούλευαν για να γνέσουν, περισσότερο από τις γυναίκες και για αυτό λέγονταν ροκάδες. Φημισμένος είναι κι ο χορός ο «Στέγκος», που χορεύεται στην ομώνυμη τοποθεσία του χωριού, στο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου.

Το επόμενο χωριό που θα συναντήσουμε στη διαδρομή μας,επιστρέφοντας στον κεντρικό δρόμο, πριν στρίψουμε στην διασταύρωση είναι η Δομνίστα. Το όνομα του χωριού προέρχεται από την λατινική λέξη DOMINUS = κύριος ή DOMINA ή ΔΟΜΝΑ = η αρχόντισσα, η κυρία.

Η αρχαιότερη μαρτυρία, είναι ο φορολογικός κατάλογος των Τούρκων το 1454 μ.Χ..Ίσως προυπήρχε στη θέση Φαντίνου (από την λέξη ΦΟΝΤΑΝΑ = πλούσια γη ή ΦΑΝΤΙΝΟΣ = αγροτικός και ποιμενικός άγιος της κάτω Ιταλίας στους προχριστιανικούς χρόνους.

Pin It on Pinterest

Share This