Γιορτή τσίπουρου 2013

Εφημερίδα “ΕΥΡΥΤΟΣ”: τεύχος Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2013
21 Νοεμβρίου 2013
Εφημερίδα “ΕΥΡΥΤΟΣ”: τεύχος Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2013
16 Ιανουαρίου 2014

Κι όμως, η πίκρα για τις τόσες αντίξοες συνθήκες, που με το τέλος του φετινού καλοκαιριού, άλλαξαν τα δεδομένα της πλατείας του χωριού μας, μας πεισμάτωσε όλους και ειδικότερα τη νέα γενιά και η φετινή, ένατη κατά σειρά, Γιορτή Τσίπουρου αποδείχθηκε ιδιαίτερα επιτυχημένη.

tsipoyro2013 (1)

Ευτυχώς, φέτος ο Αη Δημήτρης –μεγάλη η χάρη του- μας επιφύλαξε ηλιόλουστες μέρες, και μόνο τα φθινοπωρινά χρώματα των πλατάνων της πλατείας μας θύμιζαν πως βρισκόμασταν στο τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτώβρη. Τα περισσότερα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής της φετινής Γιορτής (Σώκος Σωτήρης, Νταλιάνης Αθανάσιος, Σταμάτης Αθανάσιος,  Συρροκώστας Σπύρος, Παπουτσή Hρώ, Σιακαβέλλα Βιβή), ήταν από την αρχή της εβδομάδας στο χωριό και με πολλούς ακόμη εθελοντές προετοίμασαν με κάθε λεπτομέρεια τις εγκαταστάσεις της γιορτής. (αναφέρονται σε σχετικό άρθρο: Προκαταρκτικές εργασίες, όπως αναλυτικά δόθηκαν από το Θ.Νταλιάνη)

Έτσι, από την Τετάρτη το πρωί, η πλατεία μας άρχισε να ζωντανεύει, καθώς το σκηνικό της αγαπημένης γιορτής, μικρών και μεγάλων, άρχισε να στήνεται. Τα καζάνια άναψαν πρωί πρωί, την Παρασκευή, οπότε και ξεκίνησε και η απόσταξη του τσίπουρου, που συνεχίστηκε μέχρι και τα μεσάνυχτα της Κυριακής 27 Οκτώβρη.

tsipoyro2013 (2)

Με βοηθούς τους μεγαλύτερους σε εμπειρία στην απόσταξη-παραγωγή τσίπουρου, Σωτήρη Σώκο, Θανάση Νταλιάνη, Θανάση Σταμάτη, Νώντα Φαρμάκη, οι νέοι του χωριού μας μυήθηκαν καλά φέτος στα μυστικά της και δεν άργησαν να αναλάβουν δράση δυναμική και υπεύθυνη. Ήταν η πιο όμορφη εικόνα, να βλέπεις τόσα νέα αγόρια και κορίτσια να συμμετέχουν ενεργά και οργανωμένα στα δρώμενα του χωριού, να «καζανιάζουν», να παρακολουθούν το «βράσιμο», να «μετρούν» το αποσταγμένο τσίπουρο, να το εμφιαλώνουν, να ετοιμάζουν τα τσιπουρόμελα και να «κερνάνε» με ευγένεια όσους ήρθαν να τα γευτούν. Ακούραστη η νεολαία μας, από το πρωί ως τ΄ άλλο πρωί, όλες τις μέρες της γιορτής! Τα νιάτα τους, το κέφι τους, μα κυρίως η αγάπη τους για το χωριό και η αγωνία τους, μήπως όλα αυτά που έγιναν ως τώρα η κρίση τα σβήσει, τα ώθησε να έρθουν όλα στο χωριό τους, από οποιαδήποτε πόλη της Ελλάδας βρίσκονταν – μερικά μάλιστα από πολύ μακριά – για να βοηθήσουν στη διοργάνωση της γιορτής, αλλά και να περάσουν καλά. Άλλωστε, τα Δομνιστιανάκια περνάνε πολύ καλά μόνο όταν είναι στη Δομνίστα και μάλιστα… όταν δεν λείπει κανείς… (Και φέτος μας έλειψαν ο Γιάννης, ο Γιώργος, η Όλγα, ο Χαλ, τους συγχωρούμε, αλλά μόνο για φέτος…)

Πολλοί οι ντόπιοι, οι φίλοι κι οι επισκέπτες  που αποδέχθηκαν το κάλεσμά μας και ήρθαν στη Δομνίστα, –και πρώτος από όλους ο πατήρ Ματθαίος Καλαμπαλίκης, που ήρθε από τη Γερμανία – είτε για να ξαναθυμηθούν είτε να γνωρίσουν τον τρόπο της παραδοσιακής παραγωγής αγνού τσίπουρου. Σ΄ αυτό ασφαλώς. βοήθησαν οι καλές καιρικές συνθήκες, αλλά κυρίως η ανάγκη του καθενός να ξεχάσει για λίγο τη βασανιστική καθημερινότητα, και σ΄ αυτό…  το τσιπουράκι είναι… γιατρός! Με τα τσιπουράκια και τα τσιπουρόμελα, τα άφθονα και νόστιμα  μεζεδάκια, τα καλοψημένα ντόπια καστανάκια, την παροχή υπηρεσιών των τοπικών επιχειρήσεων, που ήταν ενεργές, δικαιώθηκαν  πιστεύουμε οι προσδοκίες τους. Άλλωστε, οι νοικοκυρές του χωριού μας, και φέτος πρόσφεραν στο Σύλλογό μας πολλές και νόστιμες χωριάτικες πίτες με ντόπια υλικά, έψησαν λουκάνικα και κρεατικά, καθώς και γλυκά, τα οποία προσφέρονταν όλες τις ημέρες της Γιορτής στους παρευρισκόμενους. (Αναφέρονται, στο φύλλο της εφημερίδας μας, αναλυτικά, όλες οι προσφορές σε εδέσματα.) Εδώ, αξίζει να σημειωθεί η σημαντική βοήθεια της Γιάννας Αναγνωστοπούλου και της Λένας Κοπαράνη-Σιακαβέλα και κυρίως του προέδρου του Τ.Σ. του χωριού μας, Θανάση Αναγνωστόπουλου, που φέτος είχε διπλές ευθύνες (απουσία Γιάννη) και ήταν πανταχού παρών. Επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ στο μόνιμο κι ακούραστο ψήστη των καστάνων, τον Τάσο Τσαπραζλή. Φέτος, σημειώθηκε και μια καινοτομία. Μια ιδέα «ρίχτηκε» κι αμέσως εφαρμόστηκε. Με ψήστη τον Πέρη Σιακαβέλα, η φου-φου των κάστανων μετατράπηκε σε «μηχανή ποπ-κορν». Η μυρωδιά του φρεσκοψημένου καλαμποκιού, τους έφερε όλους γύρω από τον Πέρη, που με καμάρι και χαρά «διαλαλούσε» τον πρωτότυπο τσιπουρομεζέ του.

tsipoyro2013 (3)

Να σημειωθεί πως είχε δοθεί στο Σύλλογο η άδεια χρήσης της αίθουσας του Δημοτικού Ξενώνα από το Δήμο (ευχαριστούμε το Δημοτικό Συμβούλιο) κι έτσι εξυπηρετήθηκαν όλοι καλύτερα, ιδιαίτερα όταν νύχτωνε και η θερμοκρασία έπεφτε σε πολύ χαμηλές –είναι αλήθεια- τιμές. Βέβαια, οι περισσότεροι, όπως κάθε χρόνο προτιμούν να ζεσταίνονται γύρω από τα καζάνια-μαγκάλια που έκαιγαν ως τα ξημερώματα ελατίσια κούτσουρα, στην πλατεία. Αλλά, ποιος νοιαζόταν στη Γιορτή Τσίπουρου για το κρύο; Τα ελληνικά παραδοσιακά, λαϊκά, και ρεμπέτικα τραγούδια που ακούγονταν επί  τέσσερα μερόνυχτα στην πλατεία ξεσήκωναν τους πάντες σε χορό, και ειδικά το Σάββατο που το μουσικό πρόγραμμα επιμελήθηκε ο Μπάμπης Σιακαβέλας.

Μια μεγάλη ομάδα χορού (πάνω από είκοσι πέντε μέλη) από τα μεγαλύτερα σε ηλικία χορευτικά τμήματα του Συλλόγου , είχε ήδη οργανωθεί από το καλοκαίρι από τη «δασκάλα» τους και Πρόεδρό μας, Hρώ Παπουτσή, και το Σάββατο μας χάρισε ένα απίστευτο θέαμα με την παρουσίαση λαϊκών χορών με συρτάκια, ενθουσιώδη χασαποσέρβικα και νησιώτικα ακούσματα. Στο τέλος δε, οι χορευτές έβαλαν στο χορό τους το κοινό, για να συνεχίσουν όλοι μαζί το γλέντι.. Την Κυριακή, μας επιφύλασσαν και συνέχεια. Με λεβεντιά οι φουστανελάδες: Αντώνης Αγγελής, Θάνος Δαραβέλιας, Ευθύμης και Αντώνης Μερτζάνης, Νίκος και Πάνος Αποστολόπουλος, Ηρακλής Σιακαβέλας και Φώτης Καρέτσος, με χάρη περισσή οι κοπελιές με τη ντόπια φορεσιά: Εύη Καρέτσου, Σπυριδούλα Καφαντάρη, Μαρία Χρυσαφοπούλου, Κωνσταντίνα Παλαιοπάνου, Μαρία και Βάνα Μήτσου και Παναγιώτα Σταθοπούλου, χόρεψαν πολλούς παραδοσιακούς χορούς, κλείνοντας με τον εύθυμο χορό: «πώς το τρίβουν το πιπέρι;» Ε, ήταν όλοι απίθανοι και καταχειροκροτήθηκαν από όλους. Τους ευχαριστούμε πολύ! Στο τέλος, ο Ηρακλής ευχαρίστησε, εκ μέρους όλων των χορευτικών, την Πρόεδρό μας για την προσφορά της και στο χορευτικό!

Άφθονο ήταν το τσίπουρο που διατέθηκε δωρεάν από την παραγωγή στην κατανάλωση και πολύ επίσης κι αυτό που εμφιαλώθηκε προς οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου για τη διοργάνωση της επόμενης Γιορτής. Πολλοί ήταν αυτοί που πήραν 2-3 μπουκαλάκια για τα χειμωνιάτικα βράδια ή για να τα χαρίσουν σε φίλους και τους ευχαριστούμε πολύ! Σε αυτό χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ακούραστη και φιλική προς όλους Ελένη Τάκη Καραδήμα, που επί τέσσερις  ημέρες όρθια προωθούσε τα προς διάθεση μπουκάλια και το Λεύκωμα της Δομνίστας, αλλά και στον υπομονετικό σύζυγό της τον κ. Τάκη. Έτσι, η φετινή Γιορτή έκλεισε με θετικό οικονομικό πρόσημο, στον αντίποδα των περσινών πολλών και κοστοβόρων αναποδιών!

tsipoyro2013 (4)

Στη Γιορτή Τσίπουρου και φέτος μας τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχός μας, Κώστας Μπακογιάννης, με την αδερφή του Αλεξία και τους φίλους του. Τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα, γιατί στηρίζει όλες τις δραστηριότητες του Συλλόγου μας, όπως και τη συγκεκριμένη γιορτή (ο Δήμος Καρπενησίου ανέλαβε και φέτος το κόστος αγοράς των φιαλών εμφιάλωσης, ελαφρύνοντας έτσι, τα έξοδα διοργάνωσης της γιορτής), εντάσσοντάς την στις επίσημες γιορτές γευσιγνωσίας του Δήμου Καρπενησίου, αλλά και προσφέροντας το τσίπουρό μας ως δώρο σε ομολόγους του σε ευρωπαϊκές και άλλες συναντήσεις.

Πιστοί στο κάλεσμα μας, όπως κάθε χρόνο, μας τίμησαν το Σάββατο οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι ΠΕ Ευρυτανίας κκ. Σκλαπάνης Ταξιάρχης και Λάμπρος Τσιτσάνης. Την Κυριακή παρευρέθηκαν επίσης, ο πρ. Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Θάνος Μωραΐτης –χωριανός μας από Σκοπιά, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κ. Γρηγόρης Ψαριανός, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ κ. Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο πολιτευτής ΝΔ Αιτωλοακαρνανίας Νίκος Καραπάνος, οι αντιδήμαρχοι του Δήμου μας Σταμάτης Δημήτρης, Σουλιώτης Νίκος, Γεννιτσαρόπουλος Χρήστος, Παντελής Χαλκιάς και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, όπως ο Γιάννης Σταμάτης (πρ. Δήμαρχος Δομνίστας), Χρήστος Σκαρμούτσος, Θόδωρος Παναγιωτόπουλος και οι σύμβουλοι του Δήμου Ευαγγελία Σοφρώνη (ΟΠΠΑΔΗΚ) και Βαγγέλης Βλάχος. Μας τίμησαν επίσης, οι κκ Κολτσίδας Βαγγέλης (πρ. Δήμαρχος Αιτωλικού), Ζούκας Θανάσης (Πρόεδρος ΤΣ Στάβλων, Παπαθανάσης Γιάννης (μέλος ΤΣ Δομνίστας) και ο κ. Πεσίνης Σωτήρης (εκπρ/πος Πανευρυτανικού Συλλόγου Αιτωλ/νίας). Τους ευχαριστούμε όλους για την τιμητική τους παρουσία στη Γιορτή μας και ζητούμε συγνώμη για οποιαδήποτε ακούσια παράλειψη.

tsipoyro2013 (5)

Κλείνοντας, τα της φετινής γιορτής, θα επανέλθουμε στην αυθόρμητη κι εθελοντική προσφορά των νέων του χωριού μας στη φετινή διοργάνωση, αναφέροντας τα ονόματά τους – τουλάχιστον των ενηλίκων, με τυχαία σειρά – όχι απλά για να τους ευχαριστήσουμε, αλλά για να θυμούνται πως η γιορτή πλέον περνάει στα χέρια τους! Άλλωστε, την «βραδιά του απολογισμού της γιορτής», «στου Νώντα», νέοι και «λίγο γκριζομάλληδες» είχαν την τύχη να ανταλλάξουν απόψεις και να οριστεί η νέα Επιτροπή Τσίπουρου 2014 με βήμα στη νεολαία. Γρηγόρη Παπουτσή, Λάμπρο Αναγνωστόπουλε, Σπύρο και Μάκη Συρροκώστα, Άκη, Πάνο και Κώστα Τσιάμη, Παναγιώτη Σελιμά, Βίκυ Αλεξανδροπούλου, Νέλη και Παναγιώτη Τσιρογιάννη, Δημήτρη, Χάρη και Κυριακή Σταμάτη, Κωνσταντίνα, Γιάννη και Χρήστο Γρίβα, Μάκη και Ελευθερία Μπρεκουλάκη, Ασημίνα Δαραβέλια, Μάρα, Πέρη και Ιωάννα Σιακαβέλα, Κωνσταντίνε και Ευθύμη Κωστή, Κωνσταντίνα Σιακαβέλλα, Ευθυμία και Ηλία Ανδρόνικε, Άντζελα και Ευαγγελία Καρέτσου και όποιοι αθέλητα μας διαφύγατε, σας ευχαριστούμε πολύ, περάσαμε πολύ καλά, στείλατε αισιόδοξα μηνύματα σε όλουςκαι κυρίως σε αυτούς που πριν μια δεκαετία πρωτοσχεδίασαν τη γιορτήπως η Γιορτή Τσίπουρου θα πάει «στο άπειρο κι ακόμη παραπέρα», όπως, άλλωστε, υποσχόταν η ευρηματική αφίσα, που επιμελήθηκε η Ζωή Αλεξανδροπούλου και στα κείμενα βοήθησε ο Κώστας Νταλιάνης.

Και του χρόνου, λοιπόν, στη 10η (…γιατί έχουμε συνηθίσει να μετράμε) γιορτή Τσίπουρου 2014,  μαζί και με άλλους αγαπημένους που δεν μπόρεσαν να είναι φέτος στη Δομνίστα!

Pin It on Pinterest

Share This